ADHD - hipearaktivnost ili nešto više?


Cover Image for ADHD - hipearaktivnost ili nešto više?

Poremećaj pažnje s hiperaktivnošću, poznat kao ADHD, neurološki je poremećaj koji utiče kako na decu, tako i na odrasle širom sveta. Karakteriše ga trajni obrazac nepažnje, impulsivnosti i hiperaktivnosti, što može predstavljati značajne izazove u svakodnevnom životu pojedinca. Uprkos rasprostranjenosti, i dalje ima dezinformacija i stigme vezane za ADHD.

Tačan uzrok nije poznat, ali istraživanja ukazuju da genetika igra značajnu ulogu. Drugi faktori koji mogu uticati na razvoj poremećajauključuju prevremeno rođenje, nisku težinu pri rođenju ili povrede mozga.

Hiperaktivnost kod ADHD-a često se pogrešno shvata. Nije u pitanju obična "preterana aktivnost". Za one sa ADHD-om, hiperaktivnost može se manifestovati kao stalno kretanje, neprestano pričanje, teškoće u sedenju mirno, nemirnost i nestrpljenje. Iako je hiperaktivnost vidljivija tokom detinjstva, simptomi se mogu menjati kako osoba odrasta. Kod odraslih sa ADHD-om, hiperaktivnost se može manifestovati kao unutrašnji osećaj nemira umesto vidljive preaktivnosti. Razumevanje nijansi hiperaktivnosti kod ADHD-a ključno je za empatično i efikasno upravljanje ovim stanjem.

Simptomi ADHD-a

Simptomi ADHD-a mogu se široko klasifikovati u dve grupe: nepažnja i hiperaktivnost-impulsivnost. Simptomi nepažnje mogu uključivati teškoće u fokusiranju na jedan zadatak, probleme u organizaciji zadataka i aktivnosti, lako ometanje, zaboravnost u svakodnevnim aktivnostima, često nedostatak pažnje za detalje ili pravljenje nemarnih grešaka u školskim zadacima ili drugim aktivnostima. Važno je napomenuti da ovi simptomi prevazilaze povremeno zaboravljanje ili ometanje; oni su trajni i ometaju normalno funkcionisanje.

S druge strane, znaci hiperaktivnosti i impulsivnosti mogu uključivati često cimanje ili vrpoljenje, često napuštanje sedišta kada se očekuje da ostanu sedeći, preterano pričanje, osećaj nemira kod odraslih i stalno kretanje ili "non-stop" aktivnost. Impulsivnost može dovesti do nestrpljivosti, teškoća u čekanju svog reda, čestog prekidanja ili upadanja drugima u reč i donošenja brzopletih odluka bez razmatranja dugoročnih posledica. Ovi simptomi nisu samo rezultat visokog nivoa energije ili manifestacija živahne ličnosti, oni su postojani, ometajući i izvan kontrole pojedinca.

Lečenje ADHD-a

Efikasno lečenje ADHD-a obično zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje različite intervencije prilagođene specifičnim potrebama pojedinca. Lekovi su često ključni deo tretmana. Stimulativni lekovi, poput onih koji sadrže metilfenidat ili amfetamin, često se koriste i deluju povećavajući nivoe određenih hemikalija u mozgu. Mogu se koristiti i nesteroidni lekovi koji deluju na drugi način od stimulativa. Osim toga, određene vrste antidepresiva takođe se mogu koristiti za lečenje ADHD-a.

psihoterapija

Psihoterapija je još jedna suštinska komponenta lečenja ADHD-a. Kognitivno-bihevioralna terapija može pomoći osobama s ADHD-om da se lakše nose s obrascima mišljenja koji dovode do problematičnih ponašanja. Bihevioralna terapija ima za cilj pomoć osobama u razvoju strategija suočavanja i promeni obrazaca ponašanja koji izazivaju probleme. Osim toga, porodična terapija može biti korisna u poboljšanju komunikacije i saradnje unutar porodice.

Promene u načinu života takođe igraju ključnu ulogu u efikasnom upravljanju ADHD-om.

Redovna fizička aktivnost može pomoći smanjenju hiperaktivnosti i poboljšanju koncentracije.

Uravnotežena ishrana s puno voća, povrća, nemasnog proteina, integralnih žitarica i zdravih masti može imati pozitivan uticaj na simptome.

Dobar san takođe ima važnu ulogu, jer su problemi sa snom česti kod osoba s ADHD-om.

Obrazovanje i obuka jednako su važni u lečenju ADHD-a.

Trening veština roditeljstva može opremiti roditelje korisnim tehnikama i strategijama za upravljanje ponašanjem svoje dece.

Trening veština socijalne komunikacije može pomoći deci u razvoju odgovarajućih socijalnih ponašanja. Odrasli s ADHD-om mogu imati koristi od stručnog savetovanja koje im može pomoći u rešavanju pitanja na radnom mestu vezanih za njihov ADHD.

Planovi lečenja bi trebalo prilagođavati po potrebi, kako bi se osiguralo da su metode u upotrebi i dalje efikasne i u skladu s potrebama pojedinca.

ADHD, posebno hiperaktivnost, može predstavljati jedinstvene izazove za one koji žive s ovim stanjem. Međutim, razumevanje stanja i primena odgovarajućih strategija omogućava efikasno upravljanje simptomima. Veoma je važno da negujemo empatično i podržavajuće okruženje za sve one koji su suočeni s ADHD-om.

Razumevanje, obrazovanje i podrška mogu napraviti ogromnu razliku u životu osobe koja živi s ADHD-om.

Ukoliko Vi ili Vaše dete imate simptome ADHD-a, unesite pojam “ADHD” ili “hiperaktivnost” u prostor za pretragu na platformi Hipokratija. Na taj način ćete doći do stručnjaka koji Vam mogu olakšati simptome i pružiti podršku. Svoje iskustvo možete podeliti s našom zajednicom i tako pomoći drugima koji se suočavaju s istim problemom.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right