Bolesti

Cover Image for Tarnerov sindrom - hromozomopatija koja pogađa osobe ženskog pola
Tarnerov sindrom, poznat i kao Tarnerova anomalija, je retko genetsko oboljenje koje pogađa osobe ženskog pola i rezultira nizom karakterističnih fizičkih promena i zdravstvenih stanja.
Cover Image for Laringitis - prepoznajte simptome upale grkljana
Laringitis je medicinski izraz koji se koristi za opisivanje upale larinksa, poznatog i kao grkljan. Grkljan je organ smešten u vratu, između donjeg dela grla i dušnika, i igra ključnu ulogu u procesu disanja i govora.
Cover Image for Insulinska rezistencija - kako nastaje, simptomi i posledice
Insulinska rezistencija je metabolički poremećaj koji se javlja kada ćelije tela postaju manje osetljive na dejstvo insulina, hormona koji reguliše nivo šećera u krvi.
Cover Image for Bekerova cista - kako nastaje i kako se tretira
Bekerova cista, poznata i kao poplitealna cista, je džep ispunjen tečnošću koji se formira na poleđini kolena, u regiji koja se naziva poplitealna jama. Može se javiti kod osoba svih starosti, ali najčešće pogađa odrasle i starije osobe.
Cover Image for Gastritis - sve o zapaljenju sluznice želuca
Gastritis je medicinski termin koji se koristi za opisivanje zapaljenja sluznice želuca. Sluznica želuca oblaže unutrašnji deo želuca i štiti ga od kiselog želudačnog soka. Kada dođe do zapaljenja ove sluznice, to stanje se naziva gastritis.
Cover Image for HIV - sve što bi trebalo da znate o načinu prenosa, prevenciji i tretmanu
HIV (Humani Imunodeficijencija Virus) je virus koji napada ljudski imuni sistem. Učestalost HIV-a (Humani Imunodeficijencija Virus) se vremenom promenila i razlikuje se u različitim regionima sveta.
Cover Image for Daunov sindrom - mogućnost ranog otkrivanja i opcije tretiranja simptoma
Daunov sindrom" ili "Trizomija 21" je genetski poremećaj koji uzrokuje određene fizičke karakteristike i intelektualne poteškoće zbog prisustva dodatnog, trećeg hromozoma broj 21 u ćelijama organizma. Ovaj dodatni hromozom može uticati na normalan razvoj tela i mozga, što dovodi do raznih karakteristika koje su tipične za Daunov sindrom.
Cover Image for Šizofrenija - uzroci, simptomi i lečenje
Šizofrenija je hronični i kompleksni psihijatrijski poremećaj koji se karakteriše poremećajem mišljenja, percepcije, emocionalne reaktivnosti i socijalnog funkcionisanja. Uzroci nastanka šizofrenije su kompleksni i obuhvataju kombinaciju genetskih, biohemijskih, neuroloških, socijalnih i faktora okoline.
Cover Image for Šum na srcu - koliko može biti opasan i kako se tretira
Šum na srcu može biti bezopasan i ne predstavljati nikakav problem, posebno ako je prisutan od rođenja (kongenitalni šum na srcu) i ne prati ga drugi simptomi. Međutim, šum na srcu takođe može biti simptom srčanih problema.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right