Bolesti

Cover Image for Proširene vene - bolno stanje koje zahteva individualizovan pristup lečenju
Proširene vene, takođe poznate kao varikozne vene, je naziv za stanje kod kojeg se se vene, obično na nogama i stopalima, šire i postaju vidljive ispod kože. Stanje nastaje kada ventili unutar vena, koji obično pomažu u sprečavanju povratnog protoka krvi, ne funkcionišu pravilno.
Cover Image for Tuberkuloza - sve što bi trebalo znati o ovoj zaraznoj bolesti
Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Mycobacterium tuberculosis. Najčešće zahvata pluća, ali može uticati i na druge organe u telu, kao što su bubreg, mozak i kosti.
Cover Image for Menopauza - da li ima leka za uporne i neprijatne simptome?
Menopauza je prirodan biološki proces koji se dešava kod žena i označava kraj reproduktivnog perioda. To je vreme u životu žene kada se prestaju proizvoditi jajašca i dolazi do prestanka menstrualnih ciklusa. Menopauza se zvanično potvrđuje nakon što je žena prošla 12 uzastopnih meseci bez menstruacije.
Cover Image for Katarakta - kako nastaje i kako se leči

Katarakta - kako nastaje i kako se leči

27. septembar 2023.

4 MIN

Katarakta je oftalmološki problem zamagljivanja sočiva oka. Sočivo se nalazi unutar oka i igra ključnu ulogu u fokusiranju svetlosti na mrežnjaču, što omogućava stvaranje jasne slike.
Cover Image for Depresija - poremećaj raspoloženja koji se može i mora lečiti!
Depresija je stanje lošeg raspoloženja i averzije prema aktivnostima, a utiče na način na koji osoba misli, oseća i na koji se ponaša. Nije u pitanju privremeni osećaj tuge ili neraspoloženosti, već je posredi dublji i dugotrajniji problem, koji može značajno uticati na svakodnevni život osobe.
Cover Image for Čmičak - kako nastaje i kako se leči

Čmičak - kako nastaje i kako se leči

13. septembar 2023.

4 MIN

Čmičak, poznat i kao hordeolum, je infekcija koja se javlja na rubu kapka. Obično se pojavljuje kao mala crvena kvržica ili otok, praćena bolom i iritacijom. Infekcijuobično uzrokuje bakterija, najčešće Staphylococcus aureus.
Cover Image for Atletsko stopalo - gljivično oboljenje stopala s neprijatnim simptomima
Atletsko stopalo (tinea pedis) je gljivična infekcija koja se javlja na stopalima. Naziv "atletsko stopalo" dolazi od činjenice da su sportisti, posebno oni koji su često bosi u vlažnim okruženjima, skloni ovoj infekciji zbog povoljnih uslova za razvoj gljivica.
Cover Image for Tarnerov sindrom - hromozomopatija koja pogađa osobe ženskog pola
Tarnerov sindrom, poznat i kao Tarnerova anomalija, je retko genetsko oboljenje koje pogađa osobe ženskog pola i rezultira nizom karakterističnih fizičkih promena i zdravstvenih stanja.
Cover Image for Laringitis - prepoznajte simptome upale grkljana
Laringitis je medicinski izraz koji se koristi za opisivanje upale larinksa, poznatog i kao grkljan. Grkljan je organ smešten u vratu, između donjeg dela grla i dušnika, i igra ključnu ulogu u procesu disanja i govora.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right