Spinalis i Hipokratija - stabilan korak ka zajedničkom cilju!

27. jul 2023.

6 MIN


Cover Image for Spinalis i Hipokratija - stabilan korak ka zajedničkom cilju!

Hipokratija je uvek u potrazi za partnerima koji dele naše ciljeve - zdravstvo u službi pacijenta, uz vrhunsku uslugu i stručan pristup. Zdravstveni problemi bi trebalo da budu najveći problemi s kojima se pacijent trenutno suočava. Dodatna briga o tome da li će uspeti da zakažu pregled i koliko će im se lekar posvetiti, ne bi smela da ih opterećuje. S druge strane, nema bolje reklame od zadovoljnog pacijenta, koji će iz ličnog iskustva preporučiti lekara koji mu je otklonio tegobe i unapredio kvalitet života. Sve ovo jako dobro razumeju u centru za negu kičme i održavanje tela Spinalis.

Kičma kao stub života

Moderan stil života ostavlja traga i na našoj kičmi. Previše vremena svakodnevno provodimo u sedećem položaju, premalo se krećemo i nedovoljno vežbamo. Sve ovo naša kičma pamti, nastupaju degenerativne promene, a posledice se ispoljavaju u vidu bola u leđima ili vratu. Bol u kičmi nepovoljno utiče na kvalitet našeg života i ograničava naše mogućnosti. Spondiloza pogađa sve mlađe osobe, diskus hernija se najčešće javlja između 30. i 50. godine života, dok su vrtoglavica i glavobolja koje uglavnom pripisujemo umoru, često posledica degenerativnih promena u vratnom delu kičme. Dakle, bolesti kičme ne pogađaju samo starije ljude, nego se sve više javljaju kod sve mlađe populacije.

bol-u-leđima1

Centar za negu kičme Spinalis nastoji da pruži kompletan dijapazon usluga na jednom mestu. Prostor je opremljen najsavremenijom tehnologijom, koja stručnjacima omogućava da neinvazivnim metodama reše različite probleme u predelu leđa. Ovakav pristup dozvoljava da se potreba za operativnim zahvatima svede na najmanju moguću meru. Upravo je to i njihovo pravilo: delovati na uzrok problema neoperativnom DTS metodom. Jedinstvena i savremena DTS metoda se zasniva na cikličnim fazama distrakcije i relaksacije. Na ovaj način se uspostavlja pravilno pozicioniranje diska, povećanje međupršljenskog prostora za nekoliko milimetara (1-2) i oslobađaju se živci. Cilj je smanjenje bola, trnjenja, glavobolje, vrtoglavice, slabosti u šakama i stopalima. Pacijenti prijavljuju poboljšanje već posle nekoliko tretmana u kontinuitetu.

Upravo ovakav pristup, uz stalno okretanje inovacijama i fokusiranje na prevenciju ozbiljnije bolesti, budućnost je svakog zdravstvenog sistema. To je i ideja koja povezuje Hipokratiju s našim novim partnerom - centrom Spinalis.

Usluge centra Spinalis - kičma je osnova ravnoteže u telu

U centru Spinalis vam je na raspolaganju i dekompresiona terapija, odnosno dekompresijski tretman kičme (DTK). Reč je o neoperativnom tretmanu, kojim se postižu odlični rezultati kod teških slučajeva diskus hernije, degenerativnih promena, artritisa, stenoze spinalnog kanala i pritiska na nervne korenove. Prema studiji objavljenoj u američkom časopisu, dekrompresionom terapijom se postižu dobri rezultati kod 95% pacijenata sa protruzijom diska i kod 76% pacijenata sa rupturiranim diskom (ekstruzijom) i fasetnim artritisom. U pitanju je idealan način da izbegnete operaciju diskusa i rizike koje nosi.

Tecar terapija je poznata još kao i INDIBA terapija i vrši se tako što se povređeno mesto tretira biokompatibilnom radijalnom energijom. Ova energija ubrzava metaboličke procese na ćelijskom nivou, stimulišući na taj način prirodne procese samoisceljivanja kao i aintinfalmatorne procese. Efekti tecar trapije su vidljivi odmah. Već nakon prve dve terapije osetno je smanjenje bola, uz povećanje pokretljivosti, kao i regeneracija tkiva i ubrzanje lečenja svih upalnih procesa. Tecar tretman stimuliše regeneraciju tkiva, te se koristi i kod uklanjanja celulita, zatezanja kože i podizanja mišićnog tonusa. U oblasti neinvazvne estetske medicine, tecar tretman deluje kao regenerator potkožnog tkiva - zateže, učvršćuje i eliminiše opuštenost kože iznutra.

Shockwave predstavlja terapiju radijalnim udarnim talasima. U pitanju je moderan i visoko efektivan metod lečenja povreda i bolova. Pacijenti prijavljuju smanjenje bola, povećanje pokretljivosti i funkcionalnosti, što zajedno doprinosi unapređenju kvaliteta života. Potrebno je samo tri do četiri tretmana u nedeljnim intervalima, a terapijski period traje svega nekoliko minuta.

Fizikalna terapija se uključuje prilikom tretiranja problema koji ograničavaju kretanje, pokret i onemogućavaju osobi da bez bola obavlja svakodnevne zadatke i aktivnosti. Primena fizikalne terapije dovodi do ublažavanja bola i unapređenog funkcionisanja lokomotornog aparata. Cilj fizikalne terapije je da omogući i olakša obavljanje svakodnevnih aktivnosti. U većini slučajeva, fizikalna terapija uključuje neki oblik vežbi, a može se primenjivati u toku oporavka od povreda ili za tetiranje hroničnih problema. U Spinalis centru nude najkompletniju i najmoderniju fizikalnu terapiju, a najsavremenijim aparatima rukuje stručno osoblje.

Dry Needling ili suva punkcija je relativno nova metoda za tretiranje bolova u mišićima. Slično akupunkturi, podrazumeva primenu tankih igala, u cilju stimulacije procesa zaceljenja mekih tkiva. Rezultat je smanjenje i uklanjanje bola i vraćenje normalne funkcije. Terapiju sprovode obučeni fizioterapeuti i lekari, a ubadanje tankih igala pod kožu pacijent ni ne oseti.

Muskuloskeletni ultrazvuk pomaže u dijagnostici bolesti koštano-zglobnog sistema. Dijagnostički ultrazvuk se može koristiti uz doppler, koji analizira velike krvne žile, a tu je i power doppler koji analizira sitne krvne žile kod upalnih promena zgloba. Ultrazvuk nadopunjuje megnetnu rezonancu, te omogućava dinamički prikaz prilikom pokreta ili promene položaja zgloba, mišića i tetive. Primena dijagnostičkog ultrazvuka je posebno važna kod davanja infiltracija direktno u zglob.

Aplikacija hijaluronske kiseline, kolagena i kortiko preparata direktno u bolni zglob, predstavlja odličnu opciju neoperativnog lečenja. Ako zglob boli, lekovi ne uspevaju da ublaže tegobe, a stanje još uvek nije za operaciju - injekcije za zglobove su idealno rešenje za izbegavanje ili odlaganje hirurške intervencije.

bol-u-leđima2

U centru za kičmu Spinalis su konstantno otvoreni za inovacije, oberučke prihvataju najsavremeniju tehnologiju, a sve u cilju pružanja što bolje usluge pacijentima. Takav stav je upravo ono što je potrebno da kompletan zdravstveni sistem pokrenemo u pravom smeru. Hipokratija i centar Spinalis dele iste ciljeve, pokreću nas iste ideje i motivisani smo istom misijom. Zato smo zaista ponosni na saradnju koju smo postigli.

Ukoliko trpite bolove u predelu kičme i tražite stručnjake koji će vam pomoći u dijagnostici i rešavanju problema, predlažemo da se obratite ljubaznom osoblju centra Spinalis. Ako već imate iskustvo koje želite da podelite, slobodno to učinite na Hipokratija platformi. Hipokratija zajednica je tu da vas sasluša, a svako vaše iskustvo pomaže drugima da pronađu najbolju zdravstvenu negu za sebe i svoju porodicu.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right