Bolesti

Cover Image for Sifilis - prenosiva bolest koja izaziva ozbiljne posledice
Sifilis je seksualno prenosiva bolest (SPB) koju uzrokuje bakterija Treponema pallidum. Ima nekoliko stadijuma, i simptomi se mogu razvijati i nestajati tokom različitih faza bolesti.
Cover Image for Anemija - uzrok, simptomi i lečenje

Anemija - uzrok, simptomi i lečenje

13. decembar 2023.

6 MIN

Anemija je stanje u kojem organizam nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) koji bi nosili dovoljno kiseonika do tkiva i organa. Nastanak anemije može biti posledica različitih faktora.
Cover Image for Operacija krajnika - sve što bi trebalo da znate o tonzilektomiji
Krajnici ili tonzile predstavljaju limfno tkivo koje ima odbrambenu ulogu, te poput filtera zadržava bakterije i viruse i na taj način štiti organizam od mogućih infekcija. Međutim, upala krajnika je čest pedijatrijski problem, a infekciji su podložni i odrasli.
Cover Image for Sindrom suvog oka - uzroci, simptomi i mogućnosti lečenja
"Sindrom suvog oka" je stanje koje se javlja kada oči nemaju dovoljno suza za podmazivanje i održavanje površine oka vlažnom. Ovo stanje može izazvati nelagodnost, peckanje, suzenje, svrab i osećaj umora u očima.
Cover Image for Vrtoglavica

Vrtoglavica

4. decembar 2023.

6 MIN

Vrtoglavica je neugodno osećanje gubitka ravnoteže ili rotacije okoline, iako se osoba ili okolina zapravo ne rotiraju. Može da ima različite uzroke, koji se često mogu povezati sa problemima u ravnotežnom sistemu organizma.
Cover Image for Retke bolesti - težak put od simptoma do dijagnoze
Retke bolesti predstavljaju izuzetno heterogenu grupu oboljenja, koja obuhvata oko 7.000 različitih bolesti. Zajednička karakteristika ovih bolesti je da pojedinačno pogađaju mali broj ljudi.
Cover Image for Krv u mokraći

Krv u mokraći

2. oktobar 2023.

4 MIN

Krv u mokraći, poznata i kao hematurija, predstavlja prisustvo crvenih krvnih zrnaca u urinu. Stanje može biti vidljivo golim okom ili mikroskopskim pregledom urina.
Cover Image for Gonoreja - sve o ovoj polno prenosivoj bolesti
Gonoreja, poznata i kao "kapavac," je seksualno prenosiva infekcija (SPI) koja se prenosi putem seksualnog kontakta sa zaraženom osobom. Ovu infekciju uzrokuje gonokok (Neisseria gonorrhoeae) bakterija, koja može uticati na različite delove tela, uključujući genitalije, rektum i grlo.
Cover Image for Hemofilija - ozbiljan poremećaj zgrušavanja krvi
Hemofilija je retka, nasledna, genetski uslovljena bolest koja se karakteriše poremećajem zgrušavanja krvi. Osobe obolele od hemofilije imaju smanjen broj ili defektnu funkciju faktora zgrušavanja u krvi, što dovodi do toga da krv sporije ili teže formira ugruške.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right