Bolesti

Cover Image for Anksiozni poremećaj kod dece - kako ga prepoznati i kako postupati
Anksiozni poremećaj je poremećaj koji se relativno često beleži kod dece, a može ozbiljno uticati na njihovu emocionalnu i socijalnu dobrobit. U današnje vreme, sve je više dece koja pate od anksioznih poremećaja. Statistički podaci pokazuju da se oko 10-20% dece suočava sa ovim problemom.
Cover Image for Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) kod dece
Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) kod dece je mentalni poremećaj koji se javlja nakon izloženosti traumatičnom iskustvu. Deca koja su izložena traumi mogu razviti PTSP, što dovodi do poremećaja u njihovom mentalnom zdravlju.
Cover Image for Mentalno zdravlje dece - prevencija i akcija!
Mentalno zdravlje dece u Srbiji je pitanje od velikog značaja, s obzirom na to da se broj dece sa različitim vrstama mentalnih problema povećava. Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, mentalne bolesti predstavljaju jedan od najvećih zdravstvenih izazova u svetu, a deca su posebno ranjiva grupa.
Cover Image for Koliko je opasna infekcija urinarnog trakta i kako da je prepoznate
Infekcija urinarnog trakta ili skraćeno - urinarna infekcija, je veoma čest problem među ljudima. Pogađa oba pola, ali češće žene jer je uretra kraća i bakterije lakše prodiru. Takođe, i mladi i stari su podložni razvoju ovog tipa infekcije.
Cover Image for Heliko bakterija - simptomi i lečenje
Heliko bakterija (Helicobacter pylori) je bakterija koja koja, nakon infekcije, nastanjuje sluznicu digestivnog trakta. Veoma je rasprostranjena, statistika kaže da je više od 50% svetskog stanovništva zaraženo ovom bakterijom.
Cover Image for Bulimija - kako nastaje i kako se leči
Bulimija je ozbiljno oboljenje koje se često manifestuje izbegavanjem konzumiranja hrane u društvu. Rezultati istraživanja pokazuju da su osobe obolele od bulimije sklonije promiskuitetnom ponašanju, konzumiranju droge, tajnom konzumiranju hrane i nedostatku samokontrole u blizini hrane.
Cover Image for Infekcija kandidom - simptomi, uzroci i lečenje
U današnje vreme, upotreba industrijskih slatkiša i svakodnevno konzumiranje brze hrane, ostavlja velike posledice na telo. Rezultat modernog načina života je činjenica da je sve više gojazne dece i da se sve mlađim osobama dijagnostikuju autoimuna stanja. Jedna od preventivnih mera za razvoj "bolesti modernog života" jeste umerena i izbalansirana ishrana.
Cover Image for Multipla skleroza: uzrok, simptomi i uspostavljanje dijagnoze
Multipla skleroza je autoimuna bolest koja pogađa centralni nervni sistem. Žene češće oboljevaju, a prema poslednjim istraživanjima, oko dva i po miliona ljudi u svetu trenutno boluje od ove bolesti.
Cover Image for Konjuktivitis - kako prepoznati simtpome i izlečiti infekciju
Postoji više faktora koji mogu dovesti do infekcije oka. Najčešći uzročnici konjuktivitisa su virusi, a zatim su tu i bakterije, gljivice ili paraziti. Među ostalim uzrocima konjuktivitisa navode se: alergije, iritacija oka vetrom, prašinom i dimom, kao i izloženost hemikalijama. Osobe koje nose kontaktna sočivapod većim su rizikom od infekcije.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right