Poliklinika Cardios - prevencija, dijagnostika i lečenje!

17. april 2024.

6 MIN


Cover Image for Poliklinika Cardios - prevencija, dijagnostika i lečenje!

Zdravlje je naše najdragocenije blago i svesni smo da ga moramo čuvati. Ključni koraci za očuvanje zdravlja su prevencija i rana dijagnostika. Prevencija omogućava našem telu da ostane jako i zdravo, a rana dijagnostika maksimizira željene efekte lečenja, čak i kada su u pitanju najteže bolesti. Upravo na tom putu prevencije, dijagnostike i lečenja, nalazimo polikliniku Cardios. Reč je o klinici koja je brojnim Novosađanima već postala sinonim za pravovremenu dijagnostiku i vrhunski plan lečenja kardiovaskularnih, gastroeneteroloških, endokrinoloških, nefroloških, hematoloških, pulmoloških i drugih oboljenja. Stručnjaci zaposleni u klinici, na čelu s iskusnim kardiologom Nikolom Agbabom, na pacijente gledaju kao na svoju širu porodicu, a vrhunsko znanje nadopunjuju primenom najsavremenije opreme.

Sistematski pregledi - ključ prevencije i zaštite zdravlja

Bolje sprečiti nego lečiti! Lekari kažu da nije u pitanju samo fraza, nego živa istina. Istina je da pojedine bolesti mogu demonstrirati diskretne znakove prisustva i pre nego što pacijent primeti prve simptome. Takvi znakovi mogu biti veoma suptilni i neretko ih je moguće detektovati samo putem detaljnih pregleda i primenom savremenih dijagnostičkih procedura. Baš zato, čak i ako se osećate sasvim dobro i smatrate da ste potpuno zdravi - redovne godišnje sistematske preglede ne bi trebalo preskakati.

Budući da je fokus poliklinike Cardios i na prevenciji, jedna od usluga koju nude su i sistematski pregledi. Sistematski pregled ili preventivni pregled se sprovodi kako bi se sprečila pojava bolesti, rano otkrila maligna i hronična oboljenja i blagovremeno primenila odgovarajuća terapija. Redovni sistematski pregledi omogućavaju da se bolesti na vreme otkriju i leče, te na taj način unapređuju kvalitet života i produžavaju životni vek.

Sistematski pregled uključuje više dijagnostičkih procedura, a dobijeni nalazi daju jasnu sliku o kompletnom zdravstvenom stanju pacijenta. Nakon pregleda, pacijent dobija medicinski izveštaj i uvid u svoje zdravstveno stanje, upozorenja na potencijalne rizike za razvoj bolesti i detaljna uputstva koje bi analize trebalo odraditi ukoliko se bolest otkrije ili se na određenu dijagnozu posumnja.

Poliklinika Cardios organizuje individualne i sistematske preglede za preduzeća i grupe zaposlenih.

Tim stručnjaka posvećen ranoj dijagnostici i lečenju

Stručnjaci iz poliklinike Cardios se, pored prevencije, fokusiraju i na ranu dijagnostiku i lečenje. Razvoj bolesti je najbolje sprečiti, ali ako to nije moguće, rana dijagnostika i pravovremena primena adekvatne terapije igraju ključnu ulogu.

Pregled u poliklinici Cardios

Prednost poliklinike Cardios je što specifične internističke preglede možete obaviti na jednom mestu, a lekari eksperti iz različitih medicinskih oblasti tako dobijaju priliku da sagledaju kompletnu kliničku sliku pacijenta.

Kardiologija

Kardiologija je grana medicine koja se bavi lečenjem bolesti srca i krvnih sudova.

Na samom početku, kardiolog obavlja klinički pregled pacijenta koji uključuje razgovor (kako bi se uzela anamneza) i pregled srca. Pregled traje u proseku 30 minuta, a po potrebi i duže.

Simptomi koji upozoravaju da je vreme za kardiološki pregled su: visok ili nizak krvni pritisak, brzo zamaranje, lupanje srca, bol u prsima i leđima, trnjenje ruku, preznojavanje…

U poliklinici Cardios pružaju usluge dijagnostike:

  • Ultrazvuk srca (Ehokardiogram)
  • EKG (Elektrokardiogram)
  • 24h Holter EKG
  • Holter arterijskog krvnog pritiska
  • Ergometrija - test opterećenja
  • Stres ehokardiografija
  • CFR test - Rezerva koronarnog protoka

Endokrinologija

Endokrinologija je grana interne medicine koja se bavi poremećajima endokrinog sistema i njegovim specifičnim izlučevinama - hormonima.

Endokrinološki pregled uključuje razgovor s lekarom, kako bi se prikupile informacije o istoriji simptoma i porodičnoj anamnezi, a potom sledi fizikalni pregled. Za uspešno postavljanje dijagnoze, endokrinologu će biti potrebna vaša kompletna medicinska dokumentacija, a lekar će možda zatražiti i dodatne analize.

Simptomi koji mogu ukazivati na probleme s endokrinološkim sistemom: malaksalost, nagle promene telesne težine, pojačano znojenje, preosetljivost na hladnoću, svrab, promene boje glasa, glavobolja, poremećaj sna, palpitacija srca, otežano disanje, otežano gutanje, pojačana žeđ, povraćanje, opstipacija, proliv, poremećaj menstrualnog ciklusa, impotencija…

Gastroenterologija

Gastroenterologija je grana interne medicine koja se bavi proučavanjem bolesti probavnog sistema.

Gastroenterološki pregled počinje razgovorom s pacijentom, a zatim sledi pregled abdomena. Traje u proseku 20-30 minuta, a po potrebi i duže.

Simptomi koji mogu upućivati na probleme s probavnim traktom uključuju: bol ili nelagodnost u stomaku, otežano gutanje, mučninu i povraćanje, opstipaciju, proliv, gubitak apetita, nagli gubitak kilograma… Genetske predispozicije za bolesti probavnog sistema su dodatni podstrek da se što pre obratite gastroenterologu.

Poliklinika Cardios pruža usluge dijagnostike iz oblasti gastroenterologije:

  • Ultrazvuk abdomena
  • Gastroskopija
  • Kolonoskopija
  • Rektoskopija
  • Anoskopija

Hematologija

Hematologija je grana interne medicine koja se bavi urođenim i stečenim poremećajima krvi.

Hematološki pregled podrazumeva razgovor s pacijentom radi uzimanja anamneze i detaljan klinički pregled.

Simptomi zbog kojih bi trebalo što pre da se obratite hematologu: bol u grudima, lupanje srca, noćni grčevi u mišićima ruku i nogu, zujanje u ušima i vrtoglavica, smanjenje apetita, mučnina, glavobolja i poremećaj vida, otok ekstremiteta, povišena temperatura, pad imuniteta, bol u kostima, pojava modrica po koži, produženo krvarenje nakon povrede…

Nefrologija

Nefrologija je grana interne medicine koja se bavi izučavanjem rada i bolesti bubrega.

Nefrološki pregled počinje razgovorom, a zatim sledi klinički pregled, te ceo proces traje u proseku 30 minuta.

Bubrežne bolesti su česte i mogu postati opasne ako se na vreme ne dijagnostikuju i ne leče.

Simptomi koji ukazuju da je vreme za nefrološki pregled: oticanje lica i stopala, a ponekad i celog tela (edem), nadutost oko očiju (naročito ujutro), mučnina i povraćanje, malaksalost i zamor, gubitak apetita, suva koža i svrab, glavobolja, utrnulost ekstremiteta, uznemirenost, sindrom nemirnih nogu…

Iz oblasti nefrologije, u poliklinici Cardios nude usluge:

  • Ultrazvuk bubrega
  • Ultrazvuk urotrakta
  • Urološki pregled

Pulmologija

Pulmologija je grana medicine koja se bavi bolestima pluća i respiratornog (disajnog) sistema.

Pulmološkim pregledom se procenjuje funkcionalno stanje respiratornog trakta, a na osnovu opisanih tegoba i objektivnog pregleda se nalažu dalje dijagnostičke procedure.

Tegobe koje ukazuju na probleme s respiratornim sistemom: gušenje, otežano disanje, “sviranje” u grudima, nedostatak vazduha, kašalj, iskašljavanje krvi, bol, stezanje i pritisak u grudima prilikom disanja, malaksalost, nesvestica, vrtoglavica…

Usluge dijagnostike iz oblasti pulmologije u poliklinici Cardios:

  • Spriometrija
  • Bronhodilatatorni test
  • Alergološko ispitivanje

Radiologija

Radiologija je grana medicine koja se bavi prikupljanjem snimaka organa i tkiva, radi dijagnostikovanja bolesti ili poremećaja.

Radiološki pregled se zasniva na emisiji ultrazvučnih talasa, koji se iz sonde usmeravaju ka unutrašnjim organima. Ovom metodom se može snimiti veliki broj organa, a snimanje je potpuno bezbedno i bezbolno, bez štetnog efekta i zračenja. Radiološkim pregledom se dolazi do veoma značajnih podataka o stanju pacijenta, koji lekaru olakšavaju postavljanje ispravne dijagnoze.

Ultrazvučni pregledi koji su na raspolaganju u poliklinici Cardios:

  • Kolor dopler krvnih sudova vrata
  • Kolor dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta
  • Kolor dopler krvnih sudova gornjih ekstremiteta
  • Ultrazvuk štitne žlezde
  • Ultrazvuk dojki i pazušnih regija
  • Ultrazvuk abdomena
  • Ultrazvuk bubrega
  • Ultrazvuk urotrakta
  • Kolor dopler ultrazvuk renalnih arterija
  • Ultrazvuk mekih tkiva
  • Kolor dopler ultrazvuk portnog sistema

Pedijatrija

Pedijatrija je grana medicine koja se bavi lečenjem dece od rođenja do punoletstva.

pregled pedijatra u poliklinici Cardios.jpg

Briga o najmlađima pre svega ima za cilj sprečavanje bolesti i to putem vakcinacije i redovnih sistematskih pregleda. Svakom roditelju je prioritet zdravlje deteta, pa pedijatar mora biti osoba u koju roditelji imaju poverenja i koja će znati kako da podeli informacije i, po potrebi, ohrabri zabrinutog roditelja.

Pregledi iz oblasti pedijatrije dostupni u poliklinici Cardios:

  • Pedijatrijski pregled
  • Sistematski pregled
  • Pulmološki pregled
  • Alergološki pregled/testiranje
  • Gastroenterološki pregled
  • Kardiološki pregled

Poliklinika Cardios okuplja isključivo vrhunske stručnjake iz različitih oblasti interne medicine, kako bi svojim pacijentima obezbedila medicinsku uslugu na svetskom nivou. Posebno nam se dopada ideja da se procesi prevencije, dijagnostike i lečenja u osnovi ne razdvajaju. U poliklinici Cardios prevenciju ne prepuštaju u potpunosti pacijentu, jer su svesni da se uglavnom radi o složenom spoju dobrih navika i adekvatnog stila života - za čije je usvajanje i sprovođenje neophodna dobra informisanost. Zato u** polikliniku Cardios ne dolazite samo po dijagnozu i terapiju (iako okupljaju tim izuzetnih dijagnostičara i specijalista), nego i po korisnu informaciju i dobronameran savet**.

Ako ste u potrazi za posvećenim stručnjacima i vrhunskom medicinskom uslugom iz oblasti interne medicine, preporučujemo polikliniku Cardios! Ukoliko već imate iskustva sa poliklinikom Cardios ili drugim zdravstvenim ustanovama širom Srbije - apelujemo da ih podelite s Hipokratija zajednicom. Vaše iskustvo je nekome zlata vredno!

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right