NovaMed - briga o zdravlju žena u svim fazama života

18. avgust 2023.

6 MIN


Cover Image for NovaMed - briga o zdravlju žena u svim fazama života

Uloga negovateljice kao da je utkana u DNK materijal svake žene. Brigu o sebi žene često stavljaju u drugi plan - dolazi na red tek kada su potrebe i želje najbližih potpuno zadovoljene. Slična priča je, nažalost, i kada je u pitanju zdravlje. Uvek je nešto preče, pa će pripadnice lepšeg pola često ignorisati ponavljajuće tegobe i upozoravajuće simptome. Redovni pregledi i kontrole smatraju se luksuzom. A, onda, kada bolest zapreti i zahteva ozbiljniji angažman, ceo sistem koje su žene godinama gradile, pada u vodu.

Žene su jake. Žene su brižne. Ali, samo zdrava žena koja brine o sebi, može brinuti i o drugima. Zato, naše devojke, supruge, majke, sestre, prijateljice, tetke, bake i sve ostale žene - moraju znati da nije sebično sebe ponekad staviti na prvo mesto, brinuti o svom zdravlju, redovno odlaziti na lekarske kontrole, odvojiti vremena i za hobije i uživanje. Srećna, zdrava i zadovoljna žena je najbolja - i sebi i drugima.

Ginekološki pregled jednom godišnje može spasiti živote

Rano otkrivanje promena (cista na jajniku, miom, ranice na grliću materice, polip endometrijuma, endometrioza) i praćenje stanja, omogućavaju blagovremeno uočavanje ozbiljnijih abnormalnosti, koje mogu dovesti do bolesti opasnih po život. Na kontrole bi trebalo odlaziti po uputu lekara. Ukoliko je nalaz uredan i nema zabrinjavajućih promena, redovne ginekološke preglede bi trebalo zakazivati barem jednom godišnje (i zakazati vanredni pregled čim sami uočite sumnjive promene ili osetite bol).

Prvi preventivni ginekološki pregled bi trebalo obaviti nakon stupanja u seksulane odnose, ili ranije ukoliko se pojave simptomi koji mogu upućivati na potencijane patologije. Preglede bi, potom, trebalo zakazivati na šestomesečnom ili barem godišnjem nivou. Kada se ostvare u ulozi majke, žene često prekidaju dobru naviku zakazivanja redovnih ginekoloških prekida. Ovaj postupak pravdaju činjenicom da im je raspored gust i da jednostavno nemaju vremena. Međutim, ne postoji period u životu kada je bitnije da žena bude potpuno zdrava i jaka od perioda kada počinje da brine o svom potomstvu. Brigu o sopstvenom zdravlju žene tada ne duguju samo sebi, nego i tom malom biću, koje od njih potpuno zavisi. Žene zrelije životne dobi takođe prestaju da odlaze na ginekološke preglede, uz obrazloženje da je njihov reproduktivni period završen. Imajte na umu da briga o zdravlju u zrelijem dobu ne prestaje, nego bi je čak trebalo pojačati. Naime, upravo se u periodu menopauze i postmenopauze javlja veliki broj patoloških stanja i malignih bolesti.

Za ginekološki pregled je dovoljno odvojiti 15 minuta - to je 15 minuta koje svaka žena može sebi pokloniti, a život znače!

Kako izgleda ginekološki pregled?

Jedan od najvećih ljudskih strahova je strah od nepoznatog. Zato bi prvi korak uvek trebalo da bude upoznavanje s novim iskustvom. Ginekološki pregled nije bolan. Ponekad može biti blago neprijatan. Tok pregleda se može razlikovati u zavisnosti od razloga posete. Međutim, redovni ginekološki pregled bi uvek trebalo da započne razgovorom, kako bi lekar prikupio sve važne informacije. Sledi pregled spoljašnjih genitalija, koji prati pregled vagine i grlića materice pomoću spekuluma. Potom se uzima CA bris, neophodan za citološki pregled i, po potrebi, bris za mikrobiološki pregled. Bimanuelnim ginekološkim pregledom se palpiraju materica i jajnici, a zatim se pristupa ultrazvučnom pregledu.

PAPA test omogućava rano otkrivanje prekanceroznih i kanceroznih stanja grlića materice. Cela procedura je bezbolna i podrazumeva uzimanje brisa s površine grlića i iz cervikalnog kanala. Zatim se mikroskopski posmatraju ćelije, kako bi se uočile moguće abnormalnosti. Preporuka je da se PAPA test odradi jednom godišnje.

Pregled bi trebalo zakazati između dva ciklusa, a dan ili dva pre pregleda ne bi trebalo stupati u seksualne odnose.

Briga o zdravlju žena u svim fazama života

Ginekološki pregled većinu žena asocira na trudnoću. Istina je da ćete sa svojim ginekologom najčešće biti u kontaktu upravo za vreme trudnoće. Međutim, briga o zdravlju reproduktivnih organa mora postati vaša dobra navika do kraja života. Upravo posvećenost pružanju potpune ginekološke zaštite i podrške ženama u svim fazama života - od puberteta do menopauzalnog perioda, polikliniku NovaMed izdvaja od drugih.

U poliklinici NovaMed ističu da njihov fokus nije samo na lečenje, nego i na dijagnostiku, preventivu i očuvanje ženskog zdravlja. Ideja je da se svakom pacijentu pristupi individualno, da se reše moguće nedoumice, pronađu odgovori na važna pitanja, ponudi podrška i pruže stručni saveti. Kada je pacijentkinja upućena u svoje zdravstveno stanje i zna da iza nje stoji tim stručnjaka - lakše joj je i da donese važne odluke.

U ponudi poliklinike NovaMed nalazi se i ultrazvučni pregled dojki i štitne žlezde, a pacijentima su na raspolaganju i usluge strukovnog nutricioniste-dijetetičara. Odnedavno su bogatoj ponudi medicinskih usluga dodali i dve nove specijalizacije: pedijatraija i dečja hirurgija. Dakle, sve je podređeno brizi o zdravlju, prema merama i potrebama pacijenata, a s ciljem unapređenja zdravstvenog stanja. Poliklinika okuplja stručnjake iz oblasti ginekologije i srodnih medicinskih grana, kako bi se pacijentima pružila kompletna zaštita i nega, u svim fazama života. Više o uslugama koje pruža poliklinika NovaMed, kao i odgovore na najčešće postavljena pitanja o pregledima, procedurama i oboljenjima, možete pronaći na sajtu poliklinike.

Naša platforma je uvek otvorena za saradnju sa zdravstvenim ustanovama koje su okrenute dobrobiti pacijenta, oberučke prihvataju inovacije i s nama dele misiju unapređenja zdravstvenog sistema Srbije. Pozivamo vas da svoje iskustvo sa zdravstvenim ustanovama podelite s Hipokratija zajednicom i podsećamo da to možete učiniti i potpuno anonimno. Ako ste predstavnik zdravstvene ustanove koji u Hipokratiji vidi partnera koji će mu pomoći da uspostavi komunikaciju s postojećim i budućim pacijentima, slobodno se obratite našem timu.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right