MEDICENTAR - najsavremeniji pristup lečenju endokrinih bolesti!

19. april 2024.

5 MIN


Cover Image for MEDICENTAR - najsavremeniji pristup lečenju endokrinih bolesti!

O zdravlju endokrinog sistema uglavnom razmišljamo tek kada osetimo prve tegobe. I, najčešće, u početku nismo ni svesni da je uzrok tegoba koje nas muče upravo nepravilan rad endokrinih organa.

Tiroidna, štitasta ili štitna žlezda je “najpoznatiji” i, mnogi bi rekli, najvažniji endokrini organ, budući da luči hormone koji su odgovorni za normalno funkcionisanje ljudskog organizma (T3 i T4). Ovaj organ utiče na rast i razvoj fetusa i dece i to prevashodno njihovog nervnog sistema, pospešuje sintezu proteina, kontroliše potrošnju masti i metabolizam ugljenih hidrata, ima efekat na seksulanu, kao i na kognitivne funkcije. Poremećaj rada štitaste žlezde dovodi do pojačanog ili smanjenog lučenja hormona. Simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju su: glavobolje, promene raspoloženja i sposobnosti pamćenja, koncentracije i učenja, problemi s varenjem i gorušica, pojava suve kože, pojačana osetljivost na hladnoću, pojačane menstrualne tegobe i problemi s plodnošću, bolovi u mišićima, proređivanje kose, stezanje u grlu… U pitanju su nespecifični simptomi koje ćemo teško sami povezati i zato nam je za preciznu dijagnostiku potrebna pomoć stručnjaka.

U poslednjih desetak godina praktično govorimo o epidemiji bolesti tiroidne žlezde. Poremećaji rada ove žlezde pogađaju preko 300 miliona ljudi globalno, a procenjuje se da se svaki deseti građanin Srbije suočava s ovim problemom. Od bolesti štitaste žlezde češće obolevaju žene i to uglavnom između dvadesete i pedesete godine života, ali se u poslednje vreme beleži i sve veći broj obolelih muškaraca. Najčešći uzrok poremećaja rada tiroidne žlezde je autoimuno oboljenje i to u 70-80% slučajeva. Broj obolelih od karcinoma štitaste žlezde je u proteklih nekoliko godina udvostučen u odnosu na prethodni period, a vodeće endokrinološko oboljenje kod nas i u svetu je dijabetes. Usled evidentiranog porasta obolelih od bolesti endokrinih organa, stručnjaci ističu redovne preglede kao krucijalnu preventivnu meru.

Zašto izabrati MEDICENTAR?

Specijalna bolnica za endokrinu hirurgiju MEDICENTAR je jedina privatna ustanova na ovim prostorima koja se bavi isključivo lečenjem pacijenata s oboljenjima različitih endokrinih organa: štitaste žlezde, paraštitastih i nadbubrežnih žlezda.

Bolnica je osnovana 2020. godine, s ciljem da na jednom mestu okupi eminentne endokrine hirurge iz cele Srbije. Na ovaj način je pacijentima omogućen pristup najsavremenijem hirurškom lečenju endokrinih žlezda. MEDICENTAR pacijentima nudi kompletnu preoperativnu dijagnostiku (ekspertski ultrazvuk, ultrazvučno vođena aspiraciona biopsija), preglede, hirurško lečenje, postoperativno praćenje i konzilijarna mišljenja.

hirurzi na operaciji

Kako bi se pacijentima pružila vrhunska usluga, u MEDICENTRU primenjuju najsavremenije hirurške tehnike, koje su aktuelne i u vodećim svetskim klinikama. Hirurzi ove specijalne bolnice iza sebe imaju bogato iskustvo od više hiljada izvedenih operacija endokrinih žlezda.

Endokrini pregled, ekspertski ultrazvučni pregled i holistički pristup

Pregled u specijalnoj bolnici MEDICENTAR podrazumeva stručnu analizu hormonskog statusa (uzorkovanje i analiza hormona se vrši u saradnji s partnerskom laboratorijom), savet o medikamentnom lečenju, ultrazvučni pregled, postoperativno praćenje. U saradnji s endokrinim hirurgom, endokrinolog donosi odluku o potrebi za operativnim lečenjem.

Putem ultrazvučnog pregleda lekari dobijaju veoma korisne informacije o promenama na štitastoj žlezdi, te donose odluke o daljem toku lečenja. Ekspertski ultrazvučni pregled koji obavlja hirurg je najprecizniji način da se utvrdi lokacija izmenjene paratiroidne žlezde. Pregled uključuje ultrazvuk štitaste žlezde, limfnih nodusa vrata i paratiroidnih žlezda na najsavremenijem ultrazvučnom aparatu.

Biopsija tankom iglom (FNA) je uključena u ispitivanja pacijenata kod kojih je uočen čvor (nodus) u štitastoj žlezdi. Biopsijom se dobija uzorak tkiva koji se šalje na citološku analizu. Na osnovu nalaza, hirurg daje preporuku za dalje lečenje. Hirurzi MEDICENTRA izvode biopsije pod kontrolom ultrazvuka.

Najnovija zdravstvena usluga uključena u ponudu specijalne bolnice MEDICENTAR je holistički pregled pacijenta. Koristeći morfogenetsko polje, kao neinvazivnu i potpuno neškodljivu dijagnostiku, otvara se mogućnost otkrivanja uzroka bolesti, koji je neretko psihosomatski.

Prednosti minimalno invazivnih operacija endokrinih žlezda

MEDICENTAR se posebno ističe po tome što se većina operacija izvodi minimalno invazivnom operativnom tehnikom.

Ovakav pristup omogućava:

  • bolju preglednost operativnog polja
  • precizniju operaciju
  • manji rizik od komplikacija
  • slabiji postoperativni bol
  • manji ožiljak od operativnog reza
  • kratko zadržavanje u bolnici
  • brz potpun oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima.

Skoro sve operacije štitaste žlezde u MEDICENTRU se izvode minimalno invazivnom tehnikom. Primena minimalno invazivnih zahvata je idealno rešenje za tretman paratiroidnih žlezda. Operacije se izvode u opštoj, ali ih je moguće izvesti i u regionalnoj anesteziji. Operacije tumora nadbubrežnih žlezda se izvode laparoskopski ili retroperitoneoskopski.

hirurzi na operaciji štitne žlezde

Iako se većina operacija u MEDICENTRU može izvesti minimalno invazivnim tehnikama, u pojedinim slučajevima (zbog veličine strume, položaja ili konstituacije pacijenta) se ipak mora pristupiti klasičnoj otvorenoj operaciji. Međutim, i u ovim slučajevima se primenjuju savremeni hirurški instrumenti koji se koriste i kod minimalno invazivnih operacija. Jedina razlika je nešto veći operativni rez (od 5 do 8 cm).

Najčešća dijagnoza poremećenog rada štitaste žlezde je hipotireoza - smanjena aktivnost ovog organa. Uglavnom se javlja kao Hashimoto tireoiditis. Veliki broj studija ovaj poremećaj dovodi u vezu sa depresijom. Simptome depresije sami uglavnom nećemo povezati s nepravilnim radom endokrinih organa i zato su nam za preciznu dijagnostiku i uspešno lečenje neophodni posvećeni stručnjaci. Upravo takav, posvećeni tim eminentnih stručnjaka iz oblasti endokrinologije, pronašli smo u specijalnoj bolnici MEDICENTAR. Sve svoje znanje i bogato iskustvo usmerili su ka jednoj misiji - da najsavremenije pristupe i tehnike, koji se primenjuju u poznatim svetskim klinikama, učine dostupnim i pacijentima u Srbiji!

Misije bolnice MEDICENTAR i Hipokratije se upravo ovde prepliću, te smo započeli saradnju s još jednim partnerom kojem je prioritet dobrobit svakog pacijenta.

A, mi nastavljamo dalje ka ostvarenju misije, osnaženi dodatnom podrškom!

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right