Kako da zadržite zdravu i blistavu kožu i održite preplanuli ten!

12. jul 2024.

6 MIN


Cover Image for Kako da zadržite zdravu i blistavu kožu i održite preplanuli ten!
Sadržaj

Verovatno već znate da je koža naš najveći organ. Ujedno, to je organ pred koji stavljamo i najviše zahteva: očekujemo da bude zdrava, nežna na dodir, blistava i čista. S posebnim izazovima se koža suočava upravo leti, a naši zahtevi kao da rastu u skladu s rastom spoljašnje temperature.

Izlaganje suncu će nam pomoći da postignemo bronzani ten koji nam nedostaje još od prošlog leta, ali će koža istovremeno kontinuirano biti pod udarom veoma jakih i štetnih UV zraka. Pojačano lučenje znoja usled vrlo visokih temperatura omogućava nam da kontrolišemo telesnu temperaturu i ključno je za samorashlađivanje. Međutim, osetljivoj koži znoj ne prija i prete joj osipi i ojedi.

Svakog leta je pred našom kožom čitav niz izazova, a na nama je da joj na tom putu obezbedimo vrhunsku zaštitu i negu, dok živa u termometru neumoljivo skače.

Priprema kože pre izlaganja suncu

Naša koža zaslužuje adekvatnu negu tokom cele godine. Ipak, tokom leta koža posebno privlači pažnju, pa smo skloni da se više aktiviramo kada su briga i nega u pitanju. Ako želite da vam koža zablista već prvih letnjih dana, negu bi trebalo intenzivirati još početkom proleća. S pripremama bi trebalo početi i ranije ako želite da se rešite upornih nesavršenosti, poput strija i celulita. Iako smo duboko zagazili u najtoplije godišnje doba, postoje određeni koraci koje možete preduzeti i sada, kako biste osigurali da vaša koža bude zdrava i izgleda sveže.

Nežna eksfolijacija

Koži koja nije adekvatno negovana i zaštićena prete depigmentacija, hiperpigmentacija i dehidratacija. Delovaće suvo, umorno i skoro beživotno. Važan preventivni korak u borbi protiv navedenih posledica jeste odgovarajući piling. Eksfolijacija pomaže koži da se reši mrtvih ćelija koje se nakupljaju i onemogućavaju ujednačeno tamnjenje. Ipak, budite oprezni, jer čak i najblaži piling uklanja površinski sloj, što kožu čini vrlo osetljivom i podložnijom negativnom dejstvu UV zraka. Stručnjaci savetuju da piling primenite nekoliko dana pre izlaganja suncu, kako bi koža dobila priliku da se smiri i regeneriše. Preporuka je i da u ovom periodu birate blage enzimske i mehaničke, a izbegavate hemijske pilinge.

Hidratacija bez osećaja težine

Iako se tokom leta akcenat, s pravom, stavlja na UV zaštitu, hidratacija kože je takođe veoma važan korak. Čak i ako ste revnosno nanosili SPF zaštitu, vaša koža će na kraju dana biti “žedna”. Što je koža više izložena suncu, postaje isušenija. Što je koža isušenija, podložnija je štetnom zračenju. Savet je da kožu svakodnevno hidrirate losionima lagane teksture, koji će joj dozvoliti da diše i istovremeno obezbediti preko potrebnu hidrataciju. Ako želite da zadržite mladalački izgled, posebnu pažnju posvetite nezi kože lica.

devojka sa kremom

Sanacija upalnih procesa

Tokom leta se pojačava aktivnost lojnih žlezda, što za posledicu može imati pojavu različitih upalnih procesa, zapušenih pora, mitisera i bubuljica. Osobe koje inače imaju problematičnu kožu često primećuju pogoršanje upravo za vreme letnjih meseci. Iz tog razloga se pre izlaganja suncu preporučuje higijenski tretman i SPF zaštita na bazi minerala, posebno cinka i titanijuma.

Kontinuirana SPF zaštita

Jasno je da se ovaj korak ne sme preskočiti! SPF zaštitu bi trebalo primenjivati tokom cele godine, a posebno kada je UV zračenje izrazito jako. Vodite računa da SPF proizvod pravilno, ravnomerno i redovno aplicirate, budući da se UV filteri dezintegrišu već dva sata nakon nanošenja, nevezano da li ste u tom periodu bili izloženi suncu. Zaštitu ponovo nanesite i nakon pojačanog znojenja ili plivanja.

Pri izboru preparata, odlučite se za one koji blokiraju štetno dejstvo UVA i UVB zraka. Nezaštićeno izlaganje UV zračenju može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema (uključujući i rak kože), te do ubraznog starenja kože i pojave neželjenih promena poput bora i fleka. Zapamtite da vaša koža ne mari da li ste na plaži, u šetnji ili idete na posao! Uticaj štetnih zraka je podjednako poguban u svakoj situaciji, te bi SPF zaštitu trebalo nanositi svaki put kada napuštate svoj dom.

Bez agresivnih kozmetičkih tretmana

Kozmetički tretmani mogu značajno unaprediti izgled i zdravlje kože. Ipak, vodite računa da se agresivnim tretmanima ne bi trebalo podvrgavati pre izlaganja suncu. Primera radi, trebalo bi izbegavati: depilaciju neposredno pre sunčanja (posebno ako je u pitanju depilacija lica), grube pilinge, tretmane voćnim kiselinama i eteričnim uljima. Fotosenzitivne tretmane, kao što su mikrodermoabrazija, lasersko uklanjanje dlaka i hemijski piling, takođe bi trebalo odložiti.

Nega kože nakon izlaganja suncu

Pripremi kože za izlaganje suncu se uglavnom posebno posvećuje pažnja, pa nega kože nakon sunčanja nekako pada u drugi plan. Gledajte na to ovako: kožu ste pripremili za stres, međutim opuštanje i dodatna nega su joj neophodni i nakon izlaganja stresu. Nega kože nakon sunčanja vam neće oduzeti previše vremena (posebno ako nema opekotina), a značajno će unaprediti zdravlje i izgled preplanule kože.

Tuširanje

Možda ćete imati poriv da dobro istrljate kožu, kako biste uklonili ostatke UV zaštite. Upravo suprotno - stručnjaci savetuju da prema koži budete izuzetno nežni nakon izlaganja suncu. Kontrast hladno-toplo tokom tuširanja može pospešiti cirkulaciju. Gel za tuširanje s protivupalnim dejstvom smiriće nadraženu kožu. Piling neposredno nakon sunčanja se ne preporučuje, budući da je koža tada vrlo osetljiva. Nežnu eksfolijaciju bi trebalo obaviti pre izlaganja suncu.

devojka se tusira u tus kabini

Losion, gel i krema nakon sunčanja

Čak i ako vam koža nije nimalo pocrvenela, odgovarajući preparat nakon sunčanja će joj pomoći da ostane hidrirana, svilenkasta i zdrava. Preparate namenjene za negu nakon izlaganja suncu uglavnom odlikuje lagana tekstura, nizak sadržaj masti i visok sadržaj vode, što omogućava lako razmazivanje, bez osećaja težine na koži.

Gelovi su oslobođeni lipida, pa su odličan izbor za osetljivu kožu, sklonu alergijama. Kreme neretko imaju bogatiju formulaciju, pa se preporučuju osobama koje imaju suvu i zrelu kožu. Losioni su uglavnom siguran izbor za gotovo svaki tip kože.

Tretman opekotina od sunca

Opekotine od sunca su bolne na dodir, izazivaju pojavu crvenila (u težim slučajevima i plikova), a nakon određenog vremena koža počinje da se ljušti i ten ostaje neujednačen. Naravno, ova posledica se ne može ni porediti s ozbiljnim zdravstvenim problemima koji mogu nastati usled neodgovarajuće zaštite kože od sunca.

Ako je do opekotina ipak došlo, kritična područja bi trebalo tretirati posebnim proizvodima koji ublažavaju osećaj peckanja i ubrzavaju regeneraciju kože. Ovi proizvodi najčešće sadrže kombinaciju retinola (podstiče elastičnost kože), vitamina E (antioksidans), glicerina (zadržava vlagu u koži) i pantenola (podstiče zarastanje rana).

Kako duže zadržati preplanuli ten?

Iako ne postoji zdrav i siguran način da preplanuli ten u koji smo se zaljubili na moru zadržimo tokom cele godine, postoje određeni trikovi koji će pomoći da boju održimo što duže.

Redovna hidratacija

Boja će posebno doći do izražaja ako je koža sjajna i jedra. Često izlaganje suncu može dovesti do dehidratacije kože, praćene perutanjem. Zbog toga je veoma važno redovno koristiti odgovarajuće hidratantne preparate nakon sunčanja i tuširanja. Koža se hidrira i iznutra pa se adekvatan unos tečnosti preporučuje, između ostalog, i u cilju održavanja zdrave i sjajne kože tokom leta.

Eksfolijacija

Uvreženo je mišljenje da će redovni pilinzi brže skinuti boju. Međutim, činjenice govore suprotno - blaga eksfolijacija (jednom do dva puta nedeljno) može pomoći da duže zadržite preplanuli ten. Pilingom se skidaju gornji mrtvi slojevi kože, te na ovaj način omogućavate svojoj koži da prodiše i zablista. Na melanin (podstiče preplanulost) pilinzi ne utiču, budući da se nalazi u epidermi, odnosno dubljem sloju kože. Pilinzi se ne preporučuju odmah nakon sunčanja.

eksfolijacija

Tuširanje hladnom vodom

Nema boljeg osveženja tokom vrelih letnjih dana od kratkog tuširanja hladnom vodom. Hladan tuš će vas razbuditi, ali i pomoći da duže sačuvate preplanuli ten. Pojedini stručnjaci čak preporučuju umivanje hladnom vodom tokom cele godine. Hladna voda će posebno istaći blistavost kože, te će sporije sprati prirodna ulja koja štite našu kožu i pomažu da ten duže ostane tamniji.

Ishrana bogata beta-karotenom

Na izgled kože možete uticati i iznutra. Beta-karoten je organsko jedinjenje koje sadrži karakterističan crveno-narandžasti pigment. Smatra se da ishrana bogata namirnicama koje obiluju beta-karotenom može doprineti dužem zadržavanju tamnog tena ili čak učiniti kožu tamnijom! Ako bronzanu boju želite da zadržite što duže, u ishranu uključite mango, slatki krompir, šargarepu i bundevu.

Ukoliko želite dodatno da pocrnite ili što duže zadržite preplanuli ten, izbegavanje SPF zaštite nije rešenje! Izgorela koža će ubrzo početi da se ljušti i ten će postati neujednačen. Na ovaj način rizikujete i pojavu fleka i bora, kao i ozbiljnih kožnih oboljenja.

Iako smo tokom leta skloni da više obraćamo pažnju na izgled nego na zdravlje kože (mada će samo zdrava koža dugoročno zadržati lepotu), stručnjaci ističu da često i dugotrajno izlaganje suncu može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Redovni dermatološki pregledi se preporučuju dva puta godišnje (na početku i kraju letnje sezone). Ako u međuvremenu primetite bilo kakve sumnjive promene na koži (pojava fleka, plikova, čireva, mladeža, svraba, osipa, promena izgleda ili krvarenje mladeža…) obavezno se što pre obratite lekaru. Ukoliko ste u potrazi za iskusnim i stručnim dermatologom, predlažemo da pretražite iskustva Hipokratija zajednice. Pretragu je moguće vršiti po specijalizaciji, ustanovi ili zdravstvenom problemu koji vas muči.

Ako ste, pak, u potrazi za vrhunskim preparatima, renomiranih i proverenih proizvođača - BENU apoteka nudi širok asortiman po odličnim cenama! Kupovinu možete obaviti onlajn, sigurno, brzo i jednostavno.

Vaša koža može uživati s vama na plaži, u moru, na bazenu, u pesku… Bitno je samo da joj tokom letnjeg perioda, kada se suočava s velikim brojem izazova, posvetite dovoljno pažnje i pružite odgovarajuću negu. Koža će vam vratiti višestruko: biće blistava, sveža, nežna, svilenkasta, jedra i, što je najvažnije, zdrava.

Uživajte u letu i omogućite i svojoj koži da uživa!

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right