Hipokratija i KBC "Dr Dragiša Mišović" - na putu ka unapređenju javnog zdravstva u Srbiji

14. maj 2024.

4 MIN


Cover Image for Hipokratija i KBC "Dr Dragiša Mišović" - na putu ka unapređenju javnog zdravstva u Srbiji

Ostvarivanje naše misije podrazumeva saradnju s brojnim zdravstvenim ustanovama širom naše zemlje, kako bismo ordinacijama, poliklinikama i bolnicama pomogli da unaprede način poslovanja i pacijentima obezbedili vrhunski kvalitet usluge. Do sada smo uspešno sarađivali s privatnim ustanovama, a svoja iskustva i stečene utiske smo uvek delili i s Hipokratija zajednicom. Danas smo ponosni jer se naša misija s privatnog sektora proširila i na državni, a zdravstvena ustanova koja je prepoznala važnost Hipokratije i Hipokratija zajednice je KBC “Dr Dragiša Mišović - Dedinje”.

Istorija KBC “Dr Dragiša Mišović - Dedinje” - uvek ispred svog vremena!

Kada smo se do sada osvrtali na same početke zdravstvenih ustanova koje su postale naši partneri, obično smo se vraćali nekoliko godina ili par decenija unazad. Međutim, u slučaju KBC “Dr Dragiša Mišović”, počeci datiraju još od prve polovine dvadesetog veka, a cela priča i istorijat ove zdravstvene ustanove gotovo da deluju kao scenario za dobar film!

Tadašnje Društvo Beogradskih ženskih lekara je dobilo na poklon zemljišni posed na uglu puta za Topčider i puta za Dedinje i to od gospodina Đorđa Vajferta. Pod zaštitom kraljice Marije, Edinburški Komitet Škotskih žena odlučio je da na ovom prostoru izgradi bolnicu, u znak sećanja na hrabru lekarku dr Elsie Inglis. Gradnja memorijalne bolnice za žene i decu “Dr Elsie Inglis” počinje 1922. godine, a prve pacijente bolnica prima u januaru 1930. godine.

Prva upravnica bolnice je žena i to Milica Vasić. U neposrednoj blizini memorijalne bolnice, 1930. godine je počela izgradnja namenskog objekta za odmor beogradskih gospođa - današnja Bolnica za dečje plućne bolesti i TBC. Pred kraj 1932. godine, Bolesnički fond za državno saobraćajno osoblje uzima pod desetogodišnji zakup imanje Društva Beogradskih ženskih lekara. Tom prilikom su formirana četiri odeljenje u okviru Železničke bolnice: hirurško, interno, dečje, ginekološko-akušersko. Železnička bolnica postaje deo Državnog zavoda za socijalno osiguranje 1947. godine i od tada svoja vrata otvara svim osiguranicima. Slede otvaranja dva nova odeljenja 1952. godine: odeljenje za uho, grlo i nos i urološko odeljenje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova FNRJ je 1948. godine dobilo građevinsko odobrenje za gradnju objekta “2142”, odnosno bolnice “Dr Dragiša Mišović”. U pitanju je sadašnja zgrada Klinike za hirurgiju i Klinike za internu medicinu. Bolnica je počela s radom već 1952. godine. Kliničko-bolnički centar “Dr Dragiša Mišović - Dedinje” pod tim imenom postoji od 1978. godine. Objekti u sklopu ovog bolničkog kompleksa se nalaze u okviru prostorne celine “Topčider”, koja uživa status kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Bolnica prolazi kroz težak i mračan period maja 1999. godine, kada je četiri puta bila meta NATO bombardovanja tadašnje Jugoslavije. Brzom reakcijom i evakuacijom bolesnika sprečena je katastrofa nezamislivih razmera. Ipak, objekti su pretrpeli ogromnu materijalnu štetu, a život su tom prilikom izgubila tri pacijenta. Obnavljanje pogođenih objekata trajalo je narednih deset godina. Još jedna tragedija je zadesila centar 29. oktobra 2009. godine, kada je centralnu zgradu pogodio katastrofalan požar.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza Katarina Karađorđević je januara 2002. godine postala zvanični patron KBC “Dr Dragiša Mišović - Dedinje”. Danas se u sastavu ovog kliničko-bolničkog centra nalaze: Klinika za hirurgiju, Klinika za anesteziju i reanimatologiju, Klinika za internu medicinu, Klinika za urologiju, Bolnica za psihijatriju, Bolnica za neurologiju, Bolnica za dečje plućne bolesti i TBC, Bolnica za ginekologiju i akušerstvo, Bolnica za ORL, Služba za laboratorijsku dijagnostiku, Služba za radiološku dijagnostiku, Služba za endoskopiju, Služba za transfuziologiju, Služba za naučnu, istraživačku i obrazovnu delatnost, Služba zdravstvene nege i bolnička apoteka.

hitna intervencija u bolnici

KBC “Dr Dragiša Mišović - Dedinje” danas ukupno ima 546 postelja i 1207 zaposlenih, od čega 206 lekara specijalista, 22 doktora medicine i 634 medicinskih sestara. Godišnje se u ovoj zdravstvenoj ustanovi pregleda više od milion, a hospitalno leči preko 20.000 pacijenata, dok se obavi više od 10.000 operacija.

Ovako bogata tradicija KBC “Dr Dragiša Mišović - Dedinje” nikog ne može ostaviti ravnodušnim, a ova zdravstvena ustanova je sasvim sigurno jedna od okosnica beogradskog i srpskog zdravstva. Ono što posebno fascinira je kontinuirana istrajnost čelnika ustanove da se pomeraju granice i uvek bude u toku s vremenom. Danas govorimo o zdravstvenoj ustanovi koja je spremna i otvorena za modernizaciju i svesna važnosti intergracije najsavremenijih softvera, a sve u cilju pružanja vrhunske zdravstvene usluge desetinama hiljada pacijenata.

Misija i vizija KBC “Dragiša Mišović - Dedinje” - isti ciljevi nas spajaju!

Vizija KBC “Dragiša Mišović ” je transparentna i podrazumeva prepoznatljivost u obezbeđivanju zdravstvene zaštite sekundarnog i tercijarnog nivoa svim građanima, u skladu s usvojenim standardima kvalitetne i bezbedne zdravstvene zaštite i visokim renomeom naučnoistraživačke i obrazovne delatnosti.

Misija je briga o pacijentima, uz korišćenje savremenih zdravstvenih tehnologija, u skladu sa standardima kvalitetne i bezbedne zdravstvene zaštite sekundarnog i tercijarnog nivoa, nastavljajući naučnoistrživački rad i obrazovanja studenata u dodiplomskoj i poslediplomskoj nastavi.

U ostvarivanju zacrtane misije, kliničko-bolničkom centru podršku pruža Hipokratija! Hipokratija je platforma koja omogućava zdravstvenim ustanovama da detaljno prate zadovoljstvo svojih pacijenata, unaprede svoj onlajn nastup i način poslovanja. Reč je o savremenom i kompletnom rešenju za onlajn nastup, koje pomaže zdravstvenim ustanovama da ostvare veće prihode, privuku više pacijenata i unaprede kvalitet usluge. Primena našeg softvera omogućava zdravstvenim ustanovama da isprate iskustva pacijenata i izgrade poverenje. Hipokratija je i bezbedan onlajn prostor koji pacijenti mogu iskoristiti da podele svoje iskustva sa zdravstvenim ustanovama iz svih krajeva Srbije.

Kvalitetna zdravstvena usluga pomaže pacijentima da se lakše nose s teškim dijagnozama i zamarajućim tretmanima i omogućava da pregledi prođu daleko prijatnije i bez dodatnog stresa. Iskustvo pacijenta dobija temelje već prilikom prvog susreta sa zdravstvenom ustanovom i to uglavnom onlajn, te je besprekorna onlajn reputacija veoma važna. Čak 81% potencijalnih pacijenata onlajn pretražuje iskustva drugih pacijenata pre nego što zakaže pregled u zdravstvenoj ustanovi, a 40% potencijalnih pacijenata ne želi da zakaže pregled u zdravstvenoj ustanovi koja ima loše ocene onlajn.

Imajući u vidu da se misije KBC “Dr Dragiša Mišović” i Hipokratije praktično prepliću, jasno je da je saradnja postignuta na izuzetno obostrano zadovoljstvo. Smatramo našim velikim uspehom i činjenicu da je jedna ovako značajna državna zdravstvena ustanova, s bogatom istorijom, prepoznala značaj ciljeva za koje se zalažemo i odlučila da nam pruži ruku i uvede nas u sferu javnog zdravstva.

Mi dalje nastavljamo s našom misijom, jednako odlučni i dodatno motivisani, spremni da zdravstvo u Srbiji podignemo na novi nivo!

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right