GoG poliklinika - "želja za zdravljem je pola zdravlja"

11. april 2024.

5 MIN


Cover Image for GoG poliklinika - "želja za zdravljem je pola zdravlja"

Živimo u svetu stalne žurbe, neodložnih obaveza, preopterećenih rasporeda i hroničnog stresa. Sve mora danas za juče. Ovakav tempo je, nažalost, postao imperativ. Moderan čovek je spreman da takav tempo prati, dok god ga zdravlje služi.

Jedino narušeno zdravlje zaustavlja sve u trenutku. Svi prioriteti se regrupišu i briga o zdravlju i želja za ozdravljenjem ponovo stižu na čelo spiska, gde im je i mesto. Tek kada nam je zdravlje narušeno, počinjemo zaista da ga cenimo. Sve naše usputne želje su uslovljene jednom i najvećom željom, a to je da što pre ozdravimo.

Kratko i jasno - misija Poliklinike GoG je zdravlje pacijenata. Misija Hipokratije je da poveže pacijente i zdravstvene ustanove koje nude vrhunske medicinske usluge, uz laku dostupnost i empatičan pristup. Ciljevi koje delimo su nas povezali i rezultirali uspešnom saradnjom.

Poliklinika GoG - tradicija i posvećenost

Poliklinika GoG je osnovana sada već davne 1998. godine, kao specijalistička ginekološka ordinacija, pod vođstvom dr Milivoja Grahovca. U relativno kratkom periodu je ordinacija prerasla u polikliniku, koja je okupljala lekare različitih specijalnosti. Odlaskom u penziju dr Grahovca, poliklinika nastavlja rad kao “Poliklinika GoG dr Biljana Ivković”, te nastavlja i saradnju s izabranim stručnjacima.

Danas, Poliklinika GoG nudi usluge iz oblasti ginekologije, radiologije i interne medicine i to od strane vrhunskih specijalista i, po potrebi, uz saradnju s velikim brojem povremenih konsultanata. Vrhunska briga o zdravlju svakog pacijenta je uvek prioritet!

Ginekološki, radiološki i internistički pregledi u Novom Sadu!

Ginekološki pregled

Preventivni ginekološki pregledi se preporučuju jednom godišnje, počevši od puberteta. Kod mladih devojaka je često prisutan strah od prvog ginekološkog pregleda jer nisu sigurne šta mogu očekivati. Zato je važno odabrati stručnjaka koji će se posvetiti i razumeti strah pacijenta, čak i kada za strah objektivno nema razloga.

Ginekološki pregled - poliklinika Gog

Prvi ginekološki pregled u poliklinici GoG, uz prikupljanje lične i porodične anamneze, podrazumeva i kolposkopiju, pregled genitalnog trakta pod spekulumom i palpatorno, uzimanje uzorka vaginalnog sekreta i briseva za PAPA test i ultrazvučni pregled male karlice. Test je obiman i detaljan, kako biste narednih godinu dana mogli biti poptuno mirni. Ako rezultati ukažu na određenu abnormalnost, traže se dopunski nalazi, prepisuje terapija i zakazuju dalje kontrole.

Ginekološki pregledi se često odlažu iz straha da će nalaz ukazati na prisustvo bolesti. Činjenica je da se u današnje vreme veliki broj ginekoloških bolesti može uspešno izlečiti, a ključ su blagovremena reakcija na prve simptome i redovni ginekološki pregledi.

Redovni ginekološki pregledi su veoma važni tokom trudnoće, kada se pažljivo prate zdravlje majke i deteta. Pregledi se prvenstveno vrše ultrazvučnom metodom, koja je potpuno bezopasna i za trudnicu i za plod. Na učestalost i vrstu pregleda će uticati rezultati nalaza.

Radiološki pregled

Poliklinika GoG nudi usluge iz oblasti radiologije:

  • ultrasonografija štitaste žlezde
  • ultrasonografija vrata i maksiofacijalne regije (pregled pljuvačnih žlezda)
  • ultrasonografija dojki i aksila
  • dopler karotidnih arterija
  • dopler vena nogu
  • ultrazvuk gornjeg abdomena
  • TRUZ prostate
  • biopsije promena u dojci
  • TRUZ vođene biopsije prostate
  • konsultacija s interventnim radiologom

Abnormalne vrednosti hormona mogu ukazivati na poremećaj rada štitaste žlezde. Ultrazvukom se mogu uočiti čvorići ili ciste koji remete njenu funkciju, te je pregled neophodan za preciznu dijagnostiku i određivanje terapije.

Otok pljuvačnih žlezda u predelu donje vilice može nastati kao posledica upalnih procesa, kamenčića u izvodnim kanalima ili prisustva tumora. Ultrazvučnom metodom se može otkriti uzrok problema i usmeriti dalji tok lečenja.

radiološki pregled Poliklinika GoG

Redovni ultrazvučni pregledi dojki se preporučuju jednom godišnje od rane mladosti. Pojedine promene na dojkama se javljaju već u ranim dvadesetim godinama. Kasnije (nakon četrdesete godine života), redovne ultrazvučne preglede bi trebalo kombinovati s mamografijom dojki.

Nakupljanje plaka u karotidnim arterijama povećava rizik od šloga. Pomoću ultrazvučnog doplera brzo i lako se utvrđuje stanje karotidnih arterija koje su smeštene u vratu. Redovni pregledi se posebno preporučuju osobama koje imaju povišene nivoe masti ili u krvi.

Ako trpite dugotrajan bol i otok nogu, što pre zakažite dopler vena nogu! Naime, tromboembolije pluća često nastaju kao posledica tromboziranih proširenih vena u nogama. Labilni trombovi se mogu odvojiti od vena i stići do pluća. Stanje može biti i smrtonosno.

Transrektalni ultrazvučni (TRUZ) pregled prostate je adekvatan preventivni pregled koji bi, uz određivanje PSA iz krvi, trebalo da bude obaveza za muškarce preko 40 godina.

Ponekad se prvi simptomi javljaju tek kada je bolest već uznapredovala. Takav je slučaj s različitim oboljenjima bubrega, jetre i pankreasa. Zbog toga se preventivni ultrazvuk gornjeg abdomena preporučuje jednom godišnje. Na ovaj način se može uočiti i prisustvo abdominalne aneurizme, čije pucanje može direktno ugroziti život.

Internistički pregled

Internistički pregledi se primenjuju u cilju prevencije, dijagnostike i lečenja unutrašnjih organa. Preventivni internistički pregled se preporučuje jedanput godišnje svima, a posebno osobama starijim od četrdeset godina. Preventivni internistički pregled uključuje prikupljanje porodične anamneze, pregled srca, pluća, trbuha, nogu, merenje pritiska i očitavanje EKG i drugih nalaza.

Ukoliko se posumnja na bolest, postavlja se radna dijagnoza i predlaže početna terapija. Kontrolni internistički pregled je usmeren na postavljanje precizne dijagnoze, lečenje i praćenje stanja pacijenta. Internistički pregled se vrši i kako bi se utvrdilo postojanje rizika, odnosno kontraindikacija za određenu anesteziološku ili hiruršku intervenciju.

UZ štitne žlezde

Kardiološkim pregledom se utvrđuje da li su tegobe pacijenta uzrokovane oboljenjem srca. Sastoji se od uzimanja anamneze, kardiološkog pregleda, EKG-a, merenja pritiska, eho srca.

Pulmološkim pregledom se utvrđuje zdravlje pluća. U procesu se često koristi spriometrija – neinvazivna dijagnostička metoda kojom se meri zapremina vazdušnih prostora i protok vazduha kroz disajne puteve. Primenjuje se kod procene stanja pluća, utvrđivanja dijagnoze i procene dejstva terapije.

Onkološki pregled se sastoji od uzimanja anamneze, fizikalnog pregleda, dijagnostike ili kontrole efekta terapije i izbora adekvatne terapije na osnovu donete medicinske dokumentacije pacijenta.

U Poliklinici GoG ističu važnost prevencije i brige o zdravlju i pre nego što bolest napadne. Želja za zdravljem će vas podstaći da odvojite vreme za redovne preventivne preglede i tako stvorite uslove za najbolje rezultate terapije

Brinite o svom zdravlju dok ste zdravi. Ako i primetite prve simptome bolesti, bitno je da uz sebe imate stručnjake, koji će vam pružiti vrhunsku medicinsku uslugu, ali i maksimalnu podršku.

Uz podršku zdravstvenih ustanova kao što je poliklinika GoG, i mi nastavljamo put ka ostvarenju misije unapređenja zdravstvenog sistema! Na tom putu, Hipokratija omogućava zdravstvenim ustanovama da detaljno prate zadovoljstvo svojih pacijenata, unaprede onlajn nastup i način poslovanja. Nudimo savremeno i kompletno rešenje za onlajn nastup, koje pomaže zdravstvenim ustanovama da ostvare veće prihode, privuku više pacijenata i unaprede kvalitet usluge. Primena našeg softvera omogućava zdravstvenim ustanovama da isprate iskustva pacijenata i izgrade poverenje. Hipokratija je i bezbedan onlajn prostor koji pacijenti mogu iskoristiti da podele svoje iskustva sa zdravstvenim ustanovama iz svih krajeva Srbije.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right