Četiri hormona koji podstiču osećaj sreće

1. decembar 2023.

4 MIN


Cover Image for Četiri hormona koji podstiču osećaj sreće

Postoji nekoliko ključnih hormona koji su povezani sa osećajem sreće i blagostanja.

Serotonin

Serotonin je neurotransmiter koji igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja, spavanja i apetita. Povezan je s osećajem sreće i opuštanja. Namirnice koje podstiču povećanje nivoa serotonina uključuju uglavnom one bogate triptofanom, aminokiselinom koja je prekursor serotonina. U namirnice koje podstiču lučenje ovog "hormona sreće" ubrajamo piletinu, ćuretinu, ribu, mlečne proizvode, orašaste proizvode, semenke, banane, tamnu čokoladu....

Dopamin

Dopamin se često naziva "hormonom nagrade" jer igra ključnu ulogu u motivaciji i zadovoljstvu. Povezan je s osećajem zadovoljstva koji se javlja nakon postizanja ciljeva. Fizička aktivnost, zdrava ishrana, muzika i druge aktivnosti koje izazivaju zadovoljstvo mogu podstaći lučenje dopamina.

Endorfini

Endorfini su prirodni opioidi koji se oslobađaju tokom fizičke aktivnosti, stresa ili bola. Oni deluju kao prirodni analgetici i stvaraju osećaj euforije. Vežbanje, smeh, masaža i određene vrste hrane mogu povećati nivoe endorfina.

Oksitocin

Oksitocin se često naziva "hormon ljubavi" ili "hormon povezanosti". Oslobađa se tokom društvenog povezivanja, ljubavi, dodira i intimnosti. Pozitivne socijalne interakcije, zagrljaji, poljupci i blizak kontakt sa voljenim osobama mogu podstaći lučenje oksitocina.

Navedeni hormoni nisu izolovani u svojim funkcijama i često međusobno deluju, kako bi regulisali različite aspekte emocionalnog iskustva. Osim zdrave ishrane, važno je voditi zdrav život, uključujući redovnu fizičku aktivnost, dovoljno sna i pozitivne socijalne interakcije. Na ovaj način se održava ravnoteža hormona i podržava opšte emocionalno blagostanje.

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right