Ko je bio Hipokrat i kako je nastala Hipokratija?

18. januar 2023.

4 MIN


Cover Image for Ko je bio Hipokrat i kako je nastala Hipokratija?

Svim velikim prijateljstvima i uspešnim saradnjama prethodila su upoznavanja. Današnje, digitalno doba, donelo nam je brojne benefite: komunciramo nikad lakše i brže, šaljemo poruke preko meridijana i razmenjujemo ideje u deliću sekunde. Međutim, u svoj toj žurbi koju donosi moderan način života i pritisnuti željom da se što pre povežemo, ponekad zaboravljamo da je upoznavanje temelj svakog uspešnog odnosa, bilo da je on privatan ili poslovan. Tek kada se upoznamo s detaljima iz prošlosti, potrebama, željama, brigama i problemima svojih sagovornika, u poziciji smo da uspostavimo kontakt i možda čak ponudimo rešenje.

Budući da nastojimo da Hipokratija postane i ostane platforma na kojoj svi možemo slobodno podeliti svoje mišljenje i pri tome potpuno ogoliti svoja iskustva i otvoriti dušu, smatramo da je jedino ispravno da mi prvi pružimo ruku, ponudimo poznanstvo i tako vam damo priliku da se pobliže upoznate s našim idejama i ciljevima. Jasno je da će prvo pitanje biti “Zašto baš Hipokratija?” - i rado ćemo vam odgovoriti. Ali se prvo moramo vratiti u prošlost i to poprilično davno…

Ko je bio Hipokrat?

Hipokrat, rođen 460. godine pre nove ere u Kosu, glavnom gradu istoimenog ostrva na jugozapadu Male Azije - smatra se ocem moderne medicine. Međutim, prethodna rečenica ni izbliza ne opisuje značaj i veličinu ovog čoveka. Pored velikog broja medicinskih spisa ostavljenih u amanet narednim generacijama i zasluge za sistematski pristup medicinskim dijagnozama i prognozama, slobodno možemo konstatovati da je Hipokrat oslobodio medicinu praznoverja i religijskog prizvuka, postavio temelje moderne dijagnostike i etičkih principa - bez kojih se ne može zamisliti rad savesnih lekara, od njegovog vremena do današnjeg dana.

Hipokratova medicinska doktrina zasniva se na empiriji i filozofiji. Odbija da uzroke pojedinih medicinskih stanja traži u natprirodnim pojavama i dogmi, nego se u dijagnostici prevashodno oslanja na iskustvo, posmatranje i kritičko zaključivanje. Za njega je bolest prirodna pojava, koja kao takva može imati isključivo prirodne uzroke. Iako je današanja, moderna medicina uveliko odbacila filozofske teorije pomoću kojih je Hipokrat obrazlagao stečena znanja i donete zaključke, njegov doprinos nauci i društvu kao celini se nipošto ne sme zanemariti.

ko-je-bio-Hipokrat

Poseban utisak ipak ostavlja Hipokratova etika. “Primum non nocere” - ne škoditi - je Hipokratov princip koji zapravo najbolje opisuje njegov odnos prema bolesnicima, odnosno pacijentima. Interes i dobrobit bolesnika su za njega glavni ciljevi lekarske prakse. “Koristiti ili barem ne škoditi” je princip koji postaje temelj visoke medicinske etike, te je formulisan i u slavnoj Hipokratovoj zakletvi. I tako dođosmo do dela po kojem je ovaj učenjak možda najviše poznat. Hipokratovom zakletvom su se zaklinjali i još uvek se zaklinju svi oni koji svoj radni i životni vek posvećuju lekarskom pozivu.

A, kako je nastala Hipokratija?

Ako ste se nekada razočarali u zdravstveni sistem, ako niste znali kome dalje da se obratite i gde da potražite ključne informacije i drugo ili treće mišljenje lekara, sigurno vam Hipokratova zakletva nije bila ni na kraj pameti. Nije bila ni Stevanu Alimpijeviću, tvorcu Hipokratije, kada je prepoznao nedostatak informacija o zdravstvenom problemu i opcijama za lečenje svog deteta. Informacije o dijagnozama lako možemo pronaći jednostavnom internet pretragom, ali je do stvarnih životnih priča i po kojeg saveta “iz ličnog iskustva” poprilično teško doći. Možda je i teže pronaći transparentne recenzije zdravstvenih ustanova širom zemlje i mišljenja o lekarima zaposlenim u tim ustanovama.

Tako je rođena Hipokratija - ili barem ideja i vizija ovog projekta. Potreba za informacijom dovela je do kreiranja platforme koja će doneti dobrobit i pacijentima i zdravstvenim ustanovama. Hipokratija je danas onlajn prostor na kome se, u ovom trenutku, deli preko hiljadu detaljnih iskustava, s ciljem da se zdravstvene ustanove motivišu da poboljšaju ili zadrže kvalitet svojih usluga. Svako iskustvo je korak bliže boljem zdravstvenom sistemu naše zemlje. Ono što je najvažnije - podeljene informacije su potpuno transparentne i lekari i vlasnici klinika na njih ne mogu uticati, ali ih svakako mogu iskoristiti da unaprede način na koji se ophode prema pacijentima.

I upravo tu je i veza između Hipokratove zaostavštine i naše Hipokratije (iako se nikada ne bismo usudili da poredimo njegove i naše doprinose društvu). “Koristiti ili barem ne škoditi” je princip koji vekovima unazad obeležava odnos lekar - pacijent. Pacijent iz bolnice, klinike ili ordinacije nikada ne bi smeo izaći razočaran načinom na koji su se prema njemu ophodili u toj zdravstvenoj ustanovi (sama dijagnoza je ponekad dovoljan razlog za tugu i bes i nema potrebe da se “dodaje so na ranu”). Ukoliko ipak doživite neprijatno iskustvo, važno je znati da postoji platforma na kojoj možete podeliti svoje nezadovoljstvo, otvoriti dušu i pomoći drugima da odaberu odgovarajuću zdravstvenu negu za sebe i svoje najbliže. Prostor možete iskoristiti i da pohvalite rad ustanove i lekara ili pretražite na hiljade recenzija koje su ostavili drugi pacijenti.

Na kraju ćemo samo reći: Drago nam je što smo se upoznali", uz nadu da ovom pomalo izlizanom frazom obeležavamo kraj jednog teksta, ali početak novih poznanstava sa svima vama čija iskustva želimo da čujemo.

Vaše mišljenje je važno! Neka se i vaš glas čuje!

Vaša,

Hipokratija

Hipokratija

Za predstavnike ustanovaArrow RightBlogArrow RightUstanoveArrow RightSpecijalizacijeArrow RightIskustvaArrow Right